In 1957 werd de Talens' Prijs ingesteld door de gelijknamige onderneming, bekend van benodigdheden voor kunst- en hobbyschilders. In 1963/64 werden circa 800 schilderijen van amateurs en beroepskunstenaars ingestuurd. Voor de eerste prijs bij de amateurs was 300 gulden beschikbaar gesteld, voor de beroepskunstenaars kreeg winnaar Cees Kortlang (1926-2008) 2500 gulden. Daar stond tegenover dat de prestaties van de eersten milder werden beoordeeld in het juryrapport: "Het echte contact met de werkelijkheid, dat naar het oordeel van de jury een sterk punt vormde in het voordeel van de vele amateurs, bleek helaas bij de beroepskunstenaars in het algemeen vaak verloren te zijn geraakt onder vele esthetische occupaties."

Circa 60 schilderijen werden uitgekozen voor een reizende tentoonstelling die in juni 1964 het Centraal Museum aandeed. De werken konden worden aangekocht, indertijd nog met rijkssubsidie: 35% van de vraagprijs met een maximum van 350 gulden.

Als opwarmertje voor de tentoonstelling in Leeuwarden schreef de Leeuwarder courant van 12 oktober 1963 over de openingsexpositie in Amsterdam: "De aanwezige manspersonen droegen geen stropdassen, maar dasloze kleurige hemden en truien, ze hadden het haar lang tot zeer lang, sommigen geblondeerd en met krulletjes. Er waren vele snorren en baarden en grote, dikke hoornen brillen. Er waren ook smoezelige lui in leer. De non-figuratieve schilders brachten haast allemaal zeer figuratieve vrouwen mee. Sommige in lange broek, sommige in geladderde kousen. Oorhangers tot op de schouder, loshangend, ongekamd haar en zwartomrande ogen. Enkele dames achtten wij in aanmerking te komen voor de Talens-materiaalprijs."

De Talensdirecteur erkende dat het steeds "(...) voor voor velen, mijzelf inclusief, moeilijk zal blijven de huidige hoge golfbeweging in de kunst met wonderlijk grillige toppen en diepe duistere gladde golfdalen te volgen," maar hij voegde eraan toe dat wij "ook wat dat betreft in een zeer interessant en discussiabel tijdperk leven." Dat sloeg op het geëxposeerde, maar had volgens de Leeuwarder courant ook op de exposanten kunnen slaan.

Location

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentation

  • Nederland schildert : Talensprijs 1963/64, s.n. (S.l., [1964]), [10 p.]

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.8FFD567E-8BC7-46DF-8BCB-E70B5B79FFEF

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!