Van april tot en met oktober 1991 waren op diverse locaties in de Utrechtse binnenstad tijdelijke kunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien, en wel in de avond en de nacht. In alle componenten van de manifestatie kwam steeds weer de relatie tussen woord en beeld en het gebruik van tekst in beeldende kunst terug. Doelstelling daarbij was het zichtbaar maken welke beweegredenen er zijn voor het gebruik van tekst in beeldende kunst. Voor de nachtelijke tijd werd gekozen om 'mystieke redenen' die (dus) niet nader werden verklaard, en omdat de nacht visueel ideale omstandigheden creëert. Nachtregels moest de meest openbare tentoonstelling denkbaar worden, en niet alleen interessant zijn voor de doorgewinterde museumbezoeker.

Bijdragen werden geleverd door Korrie Bessems, Carel Blotkamp, John Körmeling, Lucebert, Pieter Laurens Mol, Titus Nolte, Sef Peeters, Mark Ruygrok (allen Nederland), Patrick Corillon (België), Jessica Diamond, Nancy Dwyer, Jenny Holzer, Bruce Nauman, Richard Prince, Rammellzee, Allen Ruppersberg (allen Verenigde Staten), Ian Hamilton Finley (Verenigd Koninkrijk), Ludger Gerdes, Ulrich Horndash (beiden Duitsland), Ilya Kabakov (voormalige Sovjet Unie), Les Levine (Ierland), Maurizio Nannucci (Italië), Martine Neddam, Sarkis (beiden Frankrijk) en Krzystof Wodiczko (Polen).

In de Korte Smeestraat en de Lange Nieuwstraat (Willem Arntz Huis) en aan het Ledig Erf (Louis Hartlooper Complex) zijn de kunstwerken bewaard gebleven.

Tegelijkertijd exposeerden de deelnemende kunstenaars in het Centraal Museum werken waarin hun relatie met tekst en beeld nader werd belicht.

Subsidies werden verstrekt door het toenmalige ministerie Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, de gemeente en de provincie Utrecht, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Europese Culturele Stichting, The British Council en de Canadese ambassade. Hoofdsponsor was ABN/Amro Bank; andere sponsors waren Nijman lichtreklame Haarlem, het Utrechts Nieuwsblad, het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, het Energie Bedrijf Utrecht, het Instituto Bancario San Paolo di Torino, en andere.

Documentation

  • Centraal Museum: “Nachtregels”
  • Nachtmelancholie, Roel Arkesteijn, (Lucas X : Gids voor beeldende kunst provincie Utrecht, maart 1997)
  • Nachtregels, eindred. Hans Lutz, Utrechts Nieuwsblad (Utrecht, 1991), 16 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.18322F8B-DDBF-4E7A-A7EA-A2A78C27F6EF

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!