"Als dank voor het kunstgenot, dat de stad Utrecht ons schonk met haar tentoonstelling 'Hedendaagse Nederlandse Kunst', die op een zo waardige wijze het kunstseizoen in Aarhus dit najaar afsloot, zenden wij Utrecht op onze beurt deze tentoonstelling uit Denemarken," schreef de burgemeester van Aarhus naar aanleiding van de tentoonstelling 'Moderne Deense kunstnijverheid' die in 1950 in het Centraal Museum te bezoeken was.

Op z'n minst opmerkelijk is de bijdrage te noemen, die C.J.A. de Ranitz, indertijd de burgemeester van Utrecht, leverde aan de catalogus van de tentoonstelling. Hij schrijft onder meer: "De ontwikkeling der techniek is van ingrijpende invloed geweest op de vervaardiging van gebruiksvoorwerpen; daarbij kwam de schoonheid in het gedrang, doordat bij de massaproductie steeds meer de neiging ontstond als uitsluitend doel de winst te zien, waardoor met de aesthetische behoeften van de mens nauwelijks meer rekening werd gehouden. De 'nieuwe zakelijkheid' is hieraan slechts op povere - namelijk betrekkelijk fantasieloze - wijze tegemoet gekomen."

De expositie bevatte ruim 200 voortbrengselen der Deense kunstnijverheid, vervaardigd na 1945. Twee keramische werken van Alex Salto (1889-1961) werden door het Centraal Museum aangekocht. Hij wordt omschreven als de belangrijkste ontwerper van keramische kunst van zijn tijd.

In juni 1950 was de tentoonstelling in Hengelo te zien.

Documentation

  • Moderne Deense Kunstnijverheid, [inl. van Viggo Sten Møller ... et al.], Centraal Museum (Utrecht, 1950), [14] p., 8 p. ill

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.206DC69B-FE24-4F1F-9804-3ABC2035F3E1

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!