Van 15 maart t/m 2 juni 2003 presenteerde het Centraal Museum de tentoonstelling 'Mijn alderliefste Lammetien. Hofmakerij en huwelijk onder de Utrechtse elite'. Deze prachtige tentoonstelling gaf een realistisch beeld van huwelijken onder de Utrechtse elite in de periode 1600-1850. Naast huwelijksdocumenten, liefdesbrieven en andere correspondentie waren er ook geschilderde portretten te zien.

Mijn alderliefste Lammetien
'Mijn alderliefste Lammetien', zo schreef de Utrechtse advocaat Carel Martens aan zijn Vlissingse geliefde Jacoba Lampsins in de zeventiende eeuw. Aangezien hij ver van haar vandaan woonde, verstuurde hij talloze brieven om haar hart te veroveren. Hij had succes, want na enige aandrang en advies van haar familie stemde zij toe in een huwelijk. Carel Martens was ongetwijfeld niet de enige die op deze manier een meisje voor zich won. Wanneer een jongen uit de betere kringen zijn oog had laten vallen op een geschikt meisje, maakte hij haar het hof door middel van bezoekjes, geschenken en brieven.

Ter bruylofts-koets
Door middel van liefdesbrieven, huwelijksovereenkomsten en andere documenten wordt duidelijk dat er lang niet altijd sprake was van gearrangeerde verstandshuwelijken. Hoewel slechts weinigen beneden hun stand trouwden, speelden gevoelens wel degelijk een rol bij de keuze voor een partner. Wanneer er uiteindelijk een huwelijk werd voltrokken, werd dit gevierd met een groots feest. De bruiloft van Carel Martens en zijn Jacoba duurde drie dagen en kostte ruim 500 pond, een bedrag waar een normale arbeider zijn leven lang voor werkte. Na de kerkdienst volgde gewoonlijk het bruiloftsmaal. Tijdens de uitgebreide en kostbare maaltijden werden gedichten voorgedragen en toespraken gehouden. Toch werd er in zekere zin wel op de centen gelet. Ook in deze tijd werden er al afspraken gemaakt over de verdeling van bezit in geval van overlijden.

Onderdeel van Verleiding
Vanaf eind 2002 stond het Centraal Museum 5 maanden lang in het teken van 'De Verleiding'. De tentoonstelling 'Mijn alderliefste Lammetien' is een van de onderdelen van dit thematisch programma.

Designer

devrijervandongen

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1ADE5BBC-B1D0-4040-AFB4-A7B57B93026D

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!