Een serie tekeningen van Marcel van Eeden

Het Centraal Museum toonde van 17 mei tot en met 28 september 2009 een serie van 19 tekeningen van Marcel van Eeden. Het Centraal Museum had de serie in bruikleen gekregen uit de Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de provincie Utrecht.

Sinds 1993 construeert Marcel van Eeden (Den Haag 1965) de wereld zoals die eruit moet hebben gezien vóór zijn geboorte. Hij baseert zijn tekeningen op bestaand beeldmateriaal en tekstfragmenten van de jaren voor 1965, die hij opduikelt in een rijke variëteit aan bronnen, van kookboeken tot architectuurgidsen en van brochures over medische apparatuur tot kunstcatalogi. In reeksen tekeningen ontvouwt Van Eeden verschillende verhaallijnen waarin een paar hoofdpersonen - drie mannen - figureren. De verhalen ontwikkelen zich niet lineair; ze worden niet letterlijk ’verteld’ maar door de beelden gesuggereerd. Af en toe lopen de verhalen door elkaar. De hoofdpersonen zijn evenmin duidelijk afgetekend; wat ze doen en wie ze zijn is vaag en lijkt soms zelfs weinig samenhangend.

De wereld vóór Van Eedens geboorte blijft een schemergebied. Ze is vol beelden die alle op iets - maar wat? - schijnen te duiden. Er hangt een beladen, onheilszwangere sfeer.
In Matheus’ dream droomt Matheus Boryna, een van Van Eedens gefingeerde personages, over sex en geweld. Zijn droom heeft zonder dat hij het weet een voorspellende waarde: hij droomt over wapens en weet niet dat hij vermoord zal worden.
The Death of Matheus Boryna, 2007, werd verworven door verzamelaar Heiner Bastian voor zijn privéhuis-tentoonstellingsgebouw op het Museuminsel van Berlijn.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1F19BB4B-3B80-40F7-8C64-BCACD3DD1C75

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!