Voor zijn project Analyse lovers ontleende de Ierse kunstenaar Les Levine (1935) de titel aan een brief van Vincent van Gogh, waarin deze over de kunstcritici schrijft dat ze ervan houden om te analyseren. Levine schilderde grote panelen met figuren uit De aardappeloogst van Van Gogh; daarboven woorden "(...) derived from and a condensation of the letters". Deze panelen vormden voor Levine de basis om het verhaal rond Vincent van Gogh te ontrafelen.

In 19 interviews heeft hij zeer diverse mensen laten praten over Van Gogh. Aan het woord komen onder meer de theatermaker Jan Fabre, de componist Jan van Vlijmen, de New Yorkse museumdirecteur Alanna Heiss, de bankier J.W. Janssen uit Utrecht, lama Khempo Palden Sherab, Michael Findley, de toenmalige vicepresident van veilinghuis Christie's, de econoom Tony Riley en een bloembollenkweker uit Lisse. In de film die aan de hand van deze interviews is gemaakt, speelde de kunstcriticus John Perreault de rol van Vincent van Gogh.

Het project was van 19 mei tot en met 17 juni 1990 in het Centraal Museum te zien. In dat jaar werd uitgebreid aandacht besteed aan de honderdste sterfdag van Van Gogh. De film was mede gefinancierd door de Stichting Van Gogh '90

Documentation

  • Analyze lovers, Les Levine, Mickery (Amsterdam, 1990) (>30 min.)
  • Analyze lovers : the story of Vincent, produced en directed by Les Levine. [interview by Marja Bosma], Mickery, Centraal Museum (Utrecht) ([S.p.])

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!