Kunstwerk van de maand september 1968 was een keramisch object van Jan de Rooden (1931). Uit de toelichting:"Thans zien wij (...) in de huidige moderne ceramiek een zelfstandige ceramische kunstvorm ontstaan, die zeker mede door de vraag bepaald wordt, waarin een synthese van gebruiksaardewerk, ssieraardewerk en ceramische kleinplastiek heeft plaatsgevonden. Als een voorbeeld hiervan de compositie in wit en zwart door Jan de Rooden, onlangs [namelijk in april 1968] door het Centraal Museum verworven. Hoewel het stuk zeker als sier dienst zal kunnen doen en het onderstuk nog enigszins aan een vaas doet denken, heeft de kunstenaar van vorm, materiaal en glazuur, die typische eigenschappen van alle ceramiek, gebruik gemaakt om een gevoelen uit te drukken. Duidelijk zien we de twee van wezen zo verschillende onderdelen waaruit de compositie bestaat. Het 'oude' voorgesteld door het ronde ondergedeelte en het 'nieuwe', voorgesteld door het rechthoekige bovengedeelte, zojuist uit het 'oude' gebarsten en het in stukken achterlatend, hangend als een dreiging daarboven."

Op zijn website www.johnnyrolfjanderooden.nl omschrijft Van Rooden zijn compositie in zwart en wit als onheilspellend en reagerend op de spoetniks (de naam van de eerste kunstmatige satellieten die vanaf 1957 door de Sovjet Unie werden gelanceerd): blijvend spieden ogen vanuit de ruimte.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Location

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentation

  • Kunstwerk van de maand september 1968, Centraal Museum (Utrecht, 1968)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.6B556274-CD47-4331-94CC-BBE5101AADE9

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!