Het Portret van de schilder Kees Verwey van Joop Sjollema (1900-1990) was in september 1964 het kunstwerk van de maand. In diezelfde maand werd in het Centraal Museum een tentoonstelling geopend, waarop werken van Mari Andriessen en Kees Verwey te zien waren.

Uit de toelichting: "Sjollema heeft bewezen hoe met vrij eenvoudige middelden het gecompliceerde wezen van een persoon direct en verstaanbaar kan worden uitgebeeld. Wij zien Kees Verwey voor ons zitten, een breedgeschouderd man, die zijn arbeid even onderbroken heeft en zich bij het poseren een ogenblik rust en bezinning gunt. Toch voelen wij dadelijk aan, dat in deze man een hele wereld leeft en onstuimig bruist. Hij is zeker een sterke persoonlijkheid, met een eigen visie op de dingen, die overtuigd is van zijn kunnen, van zijn kunstenaarschap dat hij, individualist, ook voor zichzelf opeist zonder reserve, wat ook anderen er over zouden denken. Het ietwat stroeve gelaat met de speurende ogen lijkt karakteristiek voor iemand die zijn omgeving helemaal domineert en zich, waarschijnlijk daardoor, ook wat eenzaam voelt. Om mond en ogen zweeft, de harde trekken verzachtend, die uitdrukking van sarcastische melancholie, die eigen is aan wie zich onbegrepen voelen en daaronder stoïcijns lijden, en desondanks, als kunstenaar, vast en overtuigd de ingeslagen weg vervolgen."

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een of meerdere objecten uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand september 1964, Centraal Museum (Utrecht, 1964)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E9D4C98C-59BF-43A4-81B0-47725D20CC76

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!