Theresia van der Pant (1924-2013) was beeldhouwster en had een uitgesproken voorkeur voor dierplastieken. Ook in getekende voorstudies gaf zij blijk van de gave het dier impressionistisch raak uit te beelden in een kenmerkende stand of beweging. Ze beschouwde, naast Piet Esser en Oscar Jespers, de Italiaan Giacomo Manzù als haar leermeester. Hij wordt beschouwd als vertegenwoordiger van het 'sculpturaal impressionisme', waarbij niet alleen details worden weggelaten, maar ook aandacht is voor licht- en lijnenspel.

Kunstwerk van de maand oktober 1969 was een houtskooltekening met zwart en bruin krijt van een kameel. In de toelichting op het werk werd indertijd geschreven: "Kamelen troffen vanouds kunstenaars door het hooghartig air van deze in eigen droomwereld bevangen wezens, dienstbaar doch niet van harte, ongenegen voor ruiter of drijver hun gewoon tempo te versnellen. Voeg daarbij een aristokratische geneusde, hoogbenige verschijning die rankheid aan volume paart en hoog boven het gewoel uitrijst, dan begrijpt men het ironische ontzag waarmee de kunstenares zijn wat uitheemse indrukwekkendheid, als van een mens met superieur gevoel van eigenwaarde, benadert."

De auteur gaat verder: "Het in profiel geziene dier is als rake houtskoolkrabbel gedaan zoals het de neus in de wind gooit, en vervolgens met bruin en zwart krijt gehoogd. Brede schaduwing tegen de buik volstaat om binnen de kontoer van het bultig lijf vlezigheid te suggereren; enkele gedoezelde vegen zwart duiden het ruig met donkere wol begroeide aan van kop, lange hals en borst. (...) De brede lichaamskurven drukken latente spanning uit gereed zich tegen de onvoorzichtige te ontladen. Zijn tred is gezapig maar als het moet kan hij een fikse snelheid ontwikkelen, wat men hem in deze tekening aanziet."

In Utrecht zijn in de openbare ruimte enkele werken te zien van Van der Pant: een Paard (1965) aan de Prinsesselaan bij begraafplaats St. Barbare, een Giraf (1959) in het Julianapark en Opwaartse vlucht (1982) aan de Maliebaan.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand oktober 1969, Centraal Museum (Utrecht, 1969)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2521C2C6-A836-4BDC-8F7A-9E6D8A29AE5C

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!