Een pentekening van Lucebert (1924-1994) was kunstwerk van de maand oktober 1968. Hij maakte na 1949 naam als experimenteel dichter en graficus. Hij behoort met onder meer Appel, Constant en Corneille tot de Cobragroep, die ca. 1950 de kunst zocht te vernieuwen door aan het scheppingsproces meer belang toe te kennen dan aan zijn eindresultaat. Uit de toelichting:"Dit was niet zo nieuw als de Cobraïsten meenden: Rembrandt doet wezenlijk hetzelfde, als hij bij ingeving met driftige pennehaal een schijnbaar slordige krabbel op papier werpt, waarmee hij nochtans trefzeker dynamisch een mens typeert. Of een chinees kunstenaar die met enkele inktvegen zodanig bamboe penseelt dat men het windgesuis in de halmen meent te vernemen."

Werk van Cobraïsten valt op "(...) door originele vondsten en goede kleurstelling, resp. zwart-witverdeling. Doch men doet het onrecht indien men er een doorwrochtheid van eist die het niet bedoelt te geven. Evenmin kan men verwachten dat Luceberts 'fiets' aan de definitie van een rijwiel als eenpersoons tweewielig voertuig voldoet, praktisch berijdbaar zonder dat ongelukken zijn te vrezen. De fietsvorm ontstond hier veeleer uit het samenspel van associërende geest met tekenende hand, terwijl hij strepen, kurven en inktmoppen op het papier zette."

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Location

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentation

  • Kunstwerk van de maand oktober 1968, Centraal Museum (Utrecht, 1968)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DAA1661B-439B-4422-B98E-E0A4159D3AA5

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!