Constant Anton Nieuwenhuys (1920-2005), werkend onder de naam Constant, maakte deel uit van de Cobra-beweging, de Europese kunststroming die in de jaren 1948-1951 furore maakte. In 1956 nam hij deel aan het congres van de Mouvement international pour un Bauhaus imaginiste, wat voor Constant de beslissende stap in de richting van wat "New Babylon" zou worden: "(...) een experimenteel program voor een alternatieve levenshouding, waarin de mens, als centraal gegeven, in een nieuw leefklimaat en onder nieuwe levensomstandigheden kan groeien naar een totaal nieuwe, in hoofdzaak collectieve, levenswijze binnen een technische geautomatiseerde wereld, waar het creatieve element als basisvoorwaarde voor de mens geldt," zoals bij de toelichting op de expositie van het kunstwerk van de maand mei 1971 werd uitgelegd.

Het werk, Souvenir de Norvège uit 1967, was een potloodschets van een wijds landschap met verspreide bouwprojecten, met op de achtergrond een lang, golvend bergprofiel; opgewerkt met zwart krijt en kleurkrijt en vervolgens licht geaquarelleerd; in de lucht is een aanduiding van wolken te zien. "Met seismografische direktheid brengt Constant ons een fragmentarisch beeld. Alhoewel "New Babylon" principieel anti-naturalistisch is en de natuur wil negeren en zelfs uitschakelen, is het toch niet te ontkennen dat de sky-line van de bergen als achtergrond dienst doet voor het mooie, harmonieuze model dat de kunstenaar op een spontane manier creëerde."

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Location

Centraal Museum, Dépendance Maliebaan 42

Documentation

  • Kunstwerk van de maand mei 1971, Centraal Museum (Utrecht, 1971)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.AA0E7125-5936-4ED5-BBB1-35F8EED4189B

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!