Kunstwerk van de maand mei 1969 was "De strijkster", een schilderij van de Utrechtse genreschilder Jacob Duck (ca. 1600-1667). Hij was het meest bekend om zijn wachtlokalen met soldaten, maar hij heeft ook werk gemaakt in het genre van "De strijkster".

In een keuken met gewelfde boog en rood-stenen tegelvloer zit een jonge vrouw aan tafel te strijken; haar linkervoet rust op een stoof. Naast haar staan een wastobbe en een mand met strijkgoed, waarvóór een poes ineengedoken zit. Op de tafel een vuurtest. Zij draagt een rood jakje, bruine rok en geel voorschoot, op het hoofd een witte linnen muts. Links in het volle licht zit op enige stenen treden een klein meisje te spelen met een molentje. Aan de wand een rek met tinnen borden, aardewerk en enig koperen en ijzeren keukengerei. Rechts leidt een stenen wenteltrap naar de bovenverdieping van het huis. Op de voorgrond onder de boog staat een kippenhok, waarbij een tinnen pot, een bezem, een houten emmer en een rode aarden kan.

Het werk is tussen 1650 en 1665 geschilderd. Het keukeninterieur is vrijwel identiek aan Ducks "Interieur met soldaten en vrouwen" dat in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles hangt.

In 2015 en 2016 zal "De strijkster" te zien zijn op een tweetal tentoonstellingen in de Verenigde Staten.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand mei 1969, (1969)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.856E8095-5CB4-47CB-88CC-0EB07F5785D5

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!