Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een of meerdere objecten uit de collectie van het Centraal Museum.
In juni 1964 stond het schilderij Nacht van Kees van Bohemen (1928-1985) centraal. Het werk uit 1958 kwam via zijn collega Jaap Nanninga en het Haags Gemeentemuseum in het bezit van het Centraal Museum.

Van Bohemen heeft "(...) na eerst het fond van zijn schilderij een loodgrijze tint te hebben gegeven, daarop spontaan en direct grote, zeer dik opgebrachte kleurvlekken van witte, rode en okerbruine verf neergeworpen. Deze scheppingsdaad gaat niet verborgen achter een gladde of verzorgde afwerking, maar is zonder meer, in ruwe, onbewerkte vorm afleesbaar; de vitaliteit van het creatieve ogenblik is na te voelen in de spanning tussen het donkere, rustige fond en de explosieve kracht van de warreling van felle kleurtegenstellingen in het centrum van het schilderij," aldus de toelichting op het schilderij.

We hebben hier te maken met kunst die bewust het toeval inschakelt als belangrijke factor. "Ik wil geen verhaaltjes vertellen in verf," zei Van Bohemen eens. Vanaf de jaren zestig verwierf hij vooral bekendheid met doeken waarop hij figuratieve en abstracte elementen combineerde.
bron:
http://www.jaski.nl/artists/kees-van-bohemen

Documentation

  • Kunstwerk van de maand juni 1964, Centraal Museum (Utrecht, 1964)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E62C030B-D205-4BF6-88E4-E808FD50EAFE

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!