Kunstwerk van de maand februari 1971 was een zeefdruk in twee kleuren van Gust Romijn (1922-2010) met de titel 'De derde dimensie in het platte vlak'. Op zijn website, die anno 2013 nog steeds in stand gehouden wordt, maakte hij een chronologische verdeling van zijn werk: first, lyric, wild, cool, active, thoughtful. Het is moeilijk om het tentoongestelde werk uit 1969 in een van die periodes onder te brengen. Het is opgebouwd vanuit puur elementaire meetkundige middelen, er is "(...) geen sprake van een eigen handschrift, noch van een boodschap van het kunstwerk: het gaat om de direkte informatie van het werk, begrijpelijk vanwege de objektiviteit," aldus een toelichting die bij de expositie werd gegeven.

Gust Romijn was lange tijd, tot zijn verhuizing naar Dreischor, een prominent kunstenaar in Rotterdam. Hij was lid van de Venstergroep, de Liga Nieuw Beelden en de Rotterdamse Zerogroep. Tot zijn bekendste werken worden Wolken aan de Groene Hilledijk en De dobber aan de Stadionlaan, beide in Rotterdam, en een beeld op luchthaven Schiphol gerekend. In 2003 werd een monument van hem aan de dijken van Ouwerkerk onthuld, ter herinnering aan de overstroming van 1953. In Amersfoort, in de wijk Kattenburg, is het object Etenstijd te vinden.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand februari 1971, Centraal Museum (Utrecht, 1971)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.D91A7E0E-FE55-40EF-98FA-67FBE338B770

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!