Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een of meerdere objecten uit de collectie van het Centraal Museum. In februari 1964 ging het om een kannetje uit 1684. Het is van wit-Delfts aardewerk gemaakt en heeft een zilveren deksel.

Het heeft lang geduurd voor het wit-Delfts naast het blauw en bont aardewerk zich een plaats als voorwerp van waarde verwierf. In de eerste helft van de vorige eeuw namen veel grote verzamelaars van Delfts aardewerk namen het wit-Delfts niet in hun verzameling op. Omdat het niet beschilderd was, werd het beschouwd als niet-afgewerkt aardewerk. Uit oude inventarissen blijkt echter dat het in de 17e eeuw behalve als gebruiksgoed ook als pronkstuk voorkwam. Dit laatste is zeer duidelijk het geval bij het in 1964 tentoongestelde kannetje dat met zijn zilveren deksel wel een pronkstuk moet zijn geweest. Men zocht het bij deze kannetjes niet in de vorm, en ze zijn zonder de imitatie-Chinese versieringen meer Nederlands in hun uitingsvorm dan het gekleurde aardewerk.

Vaak werden de zilveren of tinnen deksels later aangebracht; ook werd soms langs de voet een zilveren rand bevestigd om beschadiging te voorkomen.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand februari 1964, Centraal Museum (Utrecht, 1964)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.AE46E978-DA6B-4A15-A79C-ECE6F77F2381

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!