Het werk van de schilder, tekenaar en graficus John Wortel (Laren NH, 1941) ontwikkelde zich tegen de achtergrond van een zeer bewogen en ingewikkelde situatie in de naoorlogse kunst. De kunstrichtingen volgden elkaar, de een na de ander, op. Er werd over principiële dingen en ook ook over minder principiële dingen getwist en gevochten. Wortel moest deze gang van zaken wel aanvaarden een met de heersende onrust leren leven. Maar hij hield zich er afzijdig van.

Hij is een gepassioneerd kunstschilder, een bekwaam ambachtsman; zijn werk bleef eigenlijk onopvallend en bescheiden. Het werd niet als een voorbeeld van een authentieke vorm van schilderkunst naar voren gebracht. Op tentoonstellingen verscheen het sporadisch, de reacties in de pers waren overwegend kleurloos. De tentoonstelling die in 1983 in het Centraal Museum gehouden werd, was de eerste poging om een globaal inzicht in het werk van John Wortel te geven. Het is, wat het Centraal Museum betreft, bij die ene poging gebleven.

Documentation

  • John L. Wortel : een overzicht van zijn werk, Libuse Brozek, Centraal Museum (Utrecht, 1983), [8] p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1701C540-BCE3-43FF-9784-59FADA144576

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!