De presentatie Ik neem je mee toont je de persoonlijke verhalen en voorwerpen van vluchtelingen van verschillende komaf. Voor deze presentatie kozen vluchtelingen een voorwerp dat een speciale betekenis voor hen heeft. Daar vloeide een bijzondere presentatie uit voort van voorwerpen, verhalen, film en teksten. Vanuit het perspectief van mensen die alles achter moeten laten, laat deze presentatie ons nadenken over de waarde van zowel alledaagse persoonlijke voorwerpen als museale objecten. Ik neem je mee is te zien in de vaste collectieopstelling De Wereld van Utrecht.

Ongekend bijzonder
De presentatie Ik neem je mee maakt onderdeel uit van het project Ongekend Bijzonder. Hiervoor werkt het Centraal Museum sinds 2013 samen met de stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP). Het project Ongekend Bijzonder verzamelt verhalen van vluchtelingen en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. Stichting BMP werkt hiervoor samen met verschillende organisatie, waaronder het Centraal Museum. Het project is niet alleen een manier om maatschappelijke veranderingen te erkennen, maar ook om erfgoed te vernieuwen en een bron voor verder onderzoek te bieden.

Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum: "Ongekend Bijzonder wil, net als het Centraal Museum, aansluiten op de actualiteit en een eerlijke representatie van de wereld aanbieden: divers, meerstemmig en gelaagd."

Stichting Bevordering Maatschappelijk Participatie
Nederland kent een lange traditie in het opvangen van vluchtelingen uit uiteenlopende delen van de wereld. De laatste decennia spitst het politieke en maatschappelijke debat over vluchtelingen zich vooral toe op het toelatingsbeleid en op inburgeringsplichten. De levensverhalen van vluchtelingen en hun bijdrage aan de samenleving en de cultuur zijn hierdoor sterk onderbelicht gebleven en maken nauwelijks deel uit van onze belevingswereld en ons cultureel erfgoed.

Documentation

  • Ik neem je mee : van rugzak naar museum, Tekstred. Lone von Meyenfeldt, Stasja van Droffelaar, Anne-Marie van Beekhuizen, Centraal Museum, Srichting BMP (Amsterdam, 2016), 24 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.7F839ABA-5A98-4F36-BDA2-4CC10E75402A

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!