De Stichting Stedelijke Fotografie Utrecht biedt een andere kijk op de stad

Onderdeel van : Utrechts licht : Utrecht in het teken van actuele fotografie

Wat is het geheim van Utrecht? De stichting Stedelijke Fotografie Utrecht en het Centraal Museum boden vanaf 30 augustus 2008 een andere kijk op de stad aan met de tentoonstelling ‘Het geheim van Utrecht’. In het kader van haar twintigjarig jubileum toonde de SFU een selectie uit de opdrachten die ze verstrekte aan jonge en gevestigde fotografen. De fotoseries gaven een goed beeld van de ongekende diversiteit van de stad. ‘Het Geheim van Utrecht’ was tot en met 26 oktober 2008 te zien in het Centraal Museum.

‘Het Geheim van Utrecht’
De stichting Stedelijke Fotografie Utrecht schrijft sinds 1987 elk jaar documentaire foto-opdrachten uit, die de
stad als onderwerp hebben. Zo is het thema ‘Het Geheim van Utrecht’ gebruikt, een verbinding tussen de hedendaagse fotografie en het surrealistische verleden van Utrecht. Deze serie, aangevuld met een aantal oudere opdrachten en een selectie historische foto’s van Utrecht in de jaren 30 van de vorige eeuw uit verschillende archieven, vormde de jubileumtentoonstelling ‘Het Geheim van Utrecht’. Ze toonde Utrecht als een stad van contrasten en verborgen verhalen: van historische binnenstad tot futuristische universiteitsstad De Uithof, van de verdwenen miljonairs tot de stamgasten van café De Kroeg en van dromerige individuen tot de hedonistische massa. Te zien was werk van Henze Boekhout, Paul Bogaers, Leo Divendal, Marnix Goossens, Rob Hornstra, Anke van Iersel, Ine Lamers, Loodwicks Press Images, Hans van der Meer, Holger Niehaus, Anders Petersen, Otto Snoek, Judith van IJken, Henk Wildschut en archiefmateriaal van Frans Lapoutre en Gibo Smilda, evenals beelden van diverse fotografen uit de periode 1920-1940.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is een uitgebreide, gelijknamige publicatie, verschenen met bijdragen van Rik Suermondt, Ingmar Heytze, Karen Duking en Marjolein Sponselee. De vormgeving is van Sybren Kuiper. De publicatie is uitgegeven door Veenman Publishers.

Documentation

  • Het geheim van Utrecht, auteurs Ingmar Heytze ... [et al.], Veenman (Rotterdam, 2008), [S.p]
  • Het geheim van Utrecht, Ingmar Heytze, (2008-08-30)
  • Utrechts licht : fotografie verovert Utrecht, tekst Mireille de Putter, Centraal Museum, (Lucas X : Gids voor beeldende kunst provincie Utrecht, 15, 3, juli 2008), [16] p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.06DE8AC2-5149-4F46-ABFC-8EFB42CCAE5B

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!