Van 27 september t/m 13 december 2003 was in het Centraal Museum de tentoonstelling Gothic Wear te zien. De tentoonstelling toonde foto's van vertegenwoordigers van de gothic cultuur, met daarbij zes verschillende gothic outfits. De tentoonstelling gaf een beeld van actuele modeontwikkelingen in de Nederlandse gothic scene.

Centraal Museum goes Gothic
Gothic, in de jaren tachtig uit de punkcultuur ontstaan, heeft geleid tot een breed scala aan 'gothicstijlen'. De bekendste gothic dracht bestaat uit de victoriaanse lange jurken, met veel kantwerk en ruches, en witgepoederde gezichten met zwart omrande ogen. Moderne goths maken ook gebruik van neonkleuren, de zogenaamde cybergoths , of zwarte lakleren kleding. Vrijwel alle kleding van goths is zelfgemaakt, waardoor vele staaltjes van knap handwerk in borduursel, kantwerk en snit zijn te vinden.

Gothic op de foto
In de tentoonstelling Gothic Wear, tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gothicscene zelf, werd een onbevooroordeeld beeld gegeven van de creativiteit en vindingrijkheid binnen de mode van deze subcultuur. De foto's die op de tentoonstelling werden getoond, zijn tijdens gothic feesten gemaakt in opdracht van het Centraal Museum. Tijdens deze gelegenheden kleedden goths zich op hun best. Tijdens het gothic festival, dat in augustus 2003 in Utrecht plaatsvond, kwamen tientallen goths naar het Centraal Museum om zich te laten fotograferen.

Gothic is Neo
De tentoonstelling Gothic Wear sluit aan op de tentoonstelling NEO, die vanaf 27 september 2003 in het Centraal Museum was te zien. In NEO, gesponsord door Douwe Egberts in het kader van zijn 250 jarig jubileum, werden neostijlen in de afgelopen 250 jaar breed voor het voetlicht geplaatst. Niet alleen bekende 19de-eeuwse neostijlen zoals neoclassicisme of neobarok werden getoond, ook werd inzicht gegeven in de manier waarop neostijlen tot op de dag van vandaag een rol spelen in het culturele leven.

Documentation

  • Neo : Centraal Museum Utrecht, 27 september t/m 4 januari 2004, Centraal Museum (Utrecht, 2003), folder
  • Neo : op de grens van schoonheid, Centraal Museum (Utrecht, 2003), [...] p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.F9B90F2D-0987-4901-A274-B567BF9027C3

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!