De deelnemende kunstenaars
Vanaf 1807 heeft de kunstenaarsvereniging genootschap Kunstliefde een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van de beeldende kunst in Utrecht. Werk van vele leden en oud-leden bevindt zich nu in de collectie van het Centraal Museum.
Ter gelegenheid van het 200 jarige bestaan van Kunstliefde zijn huidige leden de dialoog aangegaan met werken van oud-leden uit de collectie van het Centraal Museum.

Nieuw ontmoet oud
Kunstenaars als Sybold van Ravesteyn, Joop Moesman, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Dirkje Kuik en Willem van Leusden waren ooit aangesloten bij het genootschap Kunstliefde. Hun werk maakt nu deel uit van de collectie van het Centraal Museum. Speciaal voor het 200-jarig bestaan van genootschap Kunstliefde waren 20 kunstenaars – allemaal lid van Kunstliefde - uitgenodigd een nieuw werk te maken met een collectiestuk als uitgangspunt. Adriaan Manten presenteerde bijvoorbeeld een hommage aan de kunstenaar Bertus Jonkers, fotografe Diana van der Ley gaf een ander beeld van een ‘optocht’, reagerend op het schilderij Sanssouci van Dolf Zwerver en schilder Nico Heilijgers beziet het zelfportret van Joop Moesman in een nieuw perspectief. Uit deze nieuwe werken spreekt vaak een bewondering voor de kunstenaar of een persoonlijke fascinatie voor het onderwerp. Het resultaat is een rijke verzameling van hedendaagse kunstwerken, waarin elk van de deelnemende leden een eigenzinnige draai geeft aan de collectiestukken van het Centraal Museum.

200 jaar genootschap Kunstliefde
Kunstliefde heeft de afgelopen twee eeuwen een belangrijke rol gespeeld in het kunstzinnige klimaat van de stad Utrecht. Zo richtte het genootschap in 1873 het museum Kunstliefde op, dat tot 1918 heeft bestaan. Na sluiting van dit museum ging de collectie, met werk van belangrijke Utrechtse kunstenaars als Jan van Scorel, Cornelis Poelenburgh, Abraham en Hendrik Bloemaert, Herman Saftleven en Roeland Savery, over naar het Centraal Museum. Kunstliefde verzorgt van oudsher kunsteducatie, onder meer door het geven van kunstbeschouwingen en lezingen en het organiseren van tekenavonden naar (naakt)model. Daarnaast presenteert het genootschap jaarlijks ca. 10 tentoonstellingen waarmee het een podium biedt voor o.a. Utrechtse kunstenaars. Genootschap Kunstliefde heeft 110 werkende leden (kunstenaars) en circa 250 kunstlievende leden.

Dutch Design Center en Kunstliefde
Ter ere van het 200-jarig bestaan was tegelijkertijd met de tentoonstelling in het Centraal Museum werk te zien van 11 leden van Kunstliefde in het Dutch Design Center. Deze kunstenaars maakten een autonoom werk dat is geïnspireerd op de strakke, minimalistisch vormgegeven meubelen van Pastoe, de ruimten van het Dutch Design Center en de Oude Zagerij.

Catalogus
De uitgebreide catalogus bevat, naast informatie over beide tentoonstellingen, een overzicht van alle kunstenaars van Kunstliefde. Zo ontstaat een mooi tijdsbeeld van alle werkende leden van genootschap Kunstliefde op het moment van haar 200-jarig bestaan. Daarbij is een dvd geproduceerd door studenten van de HKU-Media, waarop de deelnemers van de tentoonstelling in het Centraal Museum zijn geportretteerd. De dvd is onderdeel van de catalogus. De catalogus is geschreven door Thea Figee en Karen Duking.

Documentation

  • Genootschap Kunstliefde : in het Centraal museum en in het Dutch Design Center, teksten Karin Duking, Thea Figee ; tekstred. Marjolein Sponselee, Optima (Vianen, 2007), 133 p.
  • Genootschap Kunstliefde in het Centraal Museum en in het Dutch Design Center : kunstenaarsportretten en iconen, productie Cassandra Bron ; regie Hans van der Klok, Iman de Vries ; concept en projectbegeleiding vanuit genootsvhap Kunstliefde Jaap Röell, Ellen Weijers ;l begeleiding HKU Jan Ketelaars, Paul van den Wildenburg, (2007), 88'58''
  • Kunstliefde : de nieuwe jeugd van een 200 jarige, tekst Dafne Jansen en Erik van Tuijn, (Lucas X : Gids voor beeldende kunst provincie Utrecht, 14, 3, juli 2007), 34 - 47

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DB7934E8-21AF-40D0-8306-2D8AB8EFD4E4

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!