Franse Passie: topstukken van Franse 19de eeuwse kunstenaars uit Nederlands privébezit, met als uitgangspunt de Utrechtse Van Baaren-collectie.

‘Franse Passie’ toonde ca. 120 schilderijen uit de periode ca. 1830 tot 1900 van 55 kunstenaars, waaronder Monet, Daubigny en Cézanne, en een keur van andere landschap- en genreschilders. Alle kunstwerken behoren tot de ‘Collectie Nederland’, en zijn grotendeels in de eerste helft van de 20ste eeuw door privéverzamelaars verzameld. De tentoonstelling liet zien hoe groot de interesse in Nederland was voor de Franse 19de-eeuwse schilderkunst, en probeerde te verklaren hoe die passie is ontstaan. De tentoonstelling was te zien vana november 2006 t/m maart 2007.

Schilderen in de open lucht
Rond 1830 trokken de eerste kunstenaars naar de landelijke gebieden rond Parijs om in de open lucht te gaan schilderen. In ‘Franse Passie’ zijn werken te zien van bijvoorbeeld Charles Daubigny en Theodore Rousseau. Meerdere kunstenaars schilderden vanaf de jaren zestig van de 19de eeuw niet langer het geïdealiseerde landschap, zoals het aan de academies werd onderwezen, maar gaven een ‘impressie’ van de natuur.
Ook de meer klassieke ‘salon- en genreschilderkunst’, met kunstenaars als Bouguereau en Bonvin, en modernistische ontwikkelingen in de Franse schilderkunst, met o.a. Monet, Signac, Gauguin, Cézanne en Sisley, waren te zien.

Invloed van de fotografie
Veel 19e eeuwse schilders maakten gebruik van een toen nieuw medium: fotografie. Zowel impressies van de natuur als realistische en vroeg-modernistische tendensen zijn terug te vinden in de eerste foto’s van fotografen die zich soms als kunstenaar gingen manifesteren. Ook dit grensgebied kreeg een plaats in de tentoonstelling.

Privéverzamelaars Van Baaren
De Utrechtse Van Baaren-collectie vormde de basis voor ‘Franse Passie’. Deze privéverzameling werd tussen 1925 en 1964 samengesteld door Josephina Francisca van Baaren (1890-1959) en haar broer Lambertus Hendricus van Baaren (1888-1964), en was bestemd voor hun woonhuis aan de Utrechtse Oudegracht. De collectie Van Baaren is sinds 1980 in beheer van het Centraal Museum. De tentoonstelling ‘Franse Passie’ besteedde met de Van Baaren-collectie als inspiratie aandacht aan de cruciale rol die privé-verzamelaars kunnen spelen voor de collecties van Nederlandse musea.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen met bijzondere aandacht voor de grote rol die verzamelaars hebben gespeeld bij het tot stand komen van onze museale collecties.

Documentation

  • Franse Passie : Courbet, Daubigny, Monet : Franse schilderkunst in Nederlands bezit, Marja Bosma, Aukje Vergeest, Esther Dieltjes ... [et al.], Centraal Museum (Utrecht, 2006), 111 p.
  • Une passion pour l árt français, Juleke van Lindert, , (Septentrion : arts, lettres et culture de Flandre et des Pays-Bas : revue trimestrielle par l'association flamando-néerlandaise "Ons Erfdeel vzw", 36, 3, 2007), 68 - 70

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.24ED7706-9E4E-4AF2-B044-B6BB546368A6

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!