Anderhalve week voor de sluiting van de tentoonstelling schreef dagblad De Waarheid: "Tot 13 januari 1980 is in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Film en beeldende kunst 1900-1930 te zien. Een interessant onderwerp, maar met alle gevaar voor eenzijdigheid. Film is namelijk meer dan een beeldend middel in de traditionele zin (schilderij, prent. strip desnoods).

Film heeft zijn eigen wetten, waarbinnen de factor tijd een centrale rol speelt. Evenals theater en muziek speelt film "zich af", ontwikkelt zich in de tijd, bezit dus een bepaalde dynamiek die niet eigen is aan de "statische" beeldende kunst. Daarom moeten kunsthistorici zich terughoudend opstellen bij het bestuderen van film.

Aan de Universiteit van Leiden, die overigens al een traditie heeft opgebouwd in de geschiedschrijving van de fotografie, heeft men dit wel beseft. Aan de ene kant is er voor de tentoonstelling intensief contact geweest met het Filmmuseum in Amsterdam, aan de andere kant is men zo verstandig geweest niet te veel buiten het eigen vakgebied, de beeldende kunst, te treden: door deze kunsthistorici wordt hier alleen de relatie tussen film en beeldende kunst bekeken, zoals er ook een verband bestaat tussen film en theater, film en literatuur, film en fotografie, film en geschiedenis, noem maar op."

De tentoonstelling was een coproductie van het Centraal Museum, het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam en het Kunsthistorisch Instituut van de Rijksuniversiteit Leiden.

De catalogus van de tentoonstelling telt 108 bladzijden en bevat bijdragen van Hoos Blotkamp, Nico Brederoo, Gert-Jan Zuilhof en Claudia Thunissen. Van het boek zijn 2000 exemplaren gedrukt, die te koop waren voor 20 gulden (circa 9 euro). De catalogus blijkt nog steeds via tweehandswinkeltjes op de kop getikt te kunnen worden: zeer de moeite waard.

Documentation

  • Film en beeldende kunst, 1900-1930, [inl. Hoos Blotkamp ; teksten Nico Bredero, Hoos Blotkamp, Claudia Thunnissen en Gert-Jan Zuilhof], Centraal Museum (Utrecht, 1979), 108 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.0FBEC676-4E7B-43E4-B9AD-C272E83D13E4

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!