Kom je ook op nijntjes feest? Het Centraal Museum organiseert een grootse familietentoonstelling ter gelegenheid van de jubileumverjaardag van Dick Bruna’s wereldberoemde konijntje. De tentoonstelling is speciaal ontwikkeld voor families met jonge kinderen (2 t/m 6 jaar) en biedt maar liefst 1.000 m2 creatief speelplezier.

Alle peuters en kleuters zijn uitgenodigd om bij nijntje thuis het verjaardagsfeest mee te vieren. Natuurlijk samen met nijntje, haar familie en vriendjes. Spelenderwijs verkennen de jonge bezoekers het culturele fenomeen ‘verjaardag vieren’, zoals we dat in Nederland kennen en door Dick Bruna in verschillende kinderboekjes is verbeeld.

‘zij zocht een heel mooi jurkje uit
het mooiste uit de kast
en weet je waarom nijn dat deed
omdat zij jarig was’
- uit Dick Bruna’s het feest van nijntje (1970)

Mooie kleren, cadeautjes, slingers, taart: via elf herkenbare verjaardagsthema’s wordt het bezoek één groot feest. Raad wat er in de cadeautjes zit door te ruiken, te voelen en te luisteren. Wandel nijntjes kledingkast binnen en versier haar feestjurk. Zing een verjaardagslied, speel mee op de trommel of tamboerijn. Of kruip in de reusachtige taart, die ruikt naar vers gebak!

Vanuit eigen spel en creativiteit gaan kinderen aan de slag met de basisbeginselen van beeldende kunst, theater, muziek en dans. De illustraties van Dick Bruna zijn steeds het vertrekpunt.

Nijntje, van 1955 tot nu

Via dezelfde elf kinderthema’s ontvouwt zich aan de volwassen bezoeker een retrospectief van zestig jaar nijntje - van 1955 tot nu. Hoe is nijntje ontstaan en hoe heeft ze zich door de jaren heen ontwikkeld? Zo’n 100 originele tekeningen en ontwerpen geven een compleet overzicht van Dick Bruna’s werkwijze en gedachtegoed.

Anno 2015 kent het witte konijntje vele gedaanten: een knuffel, een spelletje, een dvd, een broodje, nijntje op het bioscoopscherm of in het theater. Nijntje werd ‘geboren’ in 1955 als bedtijdverhaaltje, maar is uitgegroeid tot een icoon van wereldformaat.

Documentation

  • Japans blad [voor kinderopvang professionals], ([2015]), 200 p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.6BCD5C73-DA52-48DB-84C3-4A1922691D97

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!