Fedde Weidema (1915-2000) was een Utrechtse kunstschilder, grafisch ontwerper en illustrator. In zijn oudste werken is duidelijk invloed van het kubisme merkbaar. Vanaf 1944 neemt hij een eigen plaats in binnen de groep zogenaamde 'Utrechtse surrealisten' met onder meer Jopie Moesman, Gerrit van 't Net, Louis Wijmans en Willem Wagenaar.

Toch is hij wellicht bekender als ontwerper van affiches, onder meer voor de NV Spoorwegreclame en de Jaarbeurs. Ook kennen velen hem als de illustrator bij het gedicht 'Ballade van de achttien dooden' van Jan Campert. Verder ontwierp hij het nu nog gebruikte logo van uitgeverij De Bezige Bij en maakte hij de affiches van het museum Hedendaagse Kunst Utrecht. In de periode 1970-1978 heeft hij als lid van de Museumcommissie van het Centraal Museum geijverd voor een nauwere samenwerkiing tussen het Centraal Museum en Hedendaagse Kunst. In 1982 kwam het door Weidema zo gewenste samenwerkingsverband tot stand in de vorm van de Dienst Gemeentelijke Musea Utrecht (DGMU).

In datzelfde jaar werden twee tentoonstellingen rond zijn figuur gehouden. In het Centraal Museum waren zijn schilderijen en tekeningen te zien, in Hedendaagse Kunst al zijn affiches. Ter gelegenheid van deze exposities schonk Weidema zijn collectie affiches aan de DGMU.

Weidema had zijn atelier 'bij de buren', in het gebouw van de Fundatie van Renswoude aan de Agnietenstraat 5.

Documentation

  • Fedde Weidema : schilderijen, tekeningen, affiches, [inleid. door Adeline M. Janssens ; samengest. door Wouter Kotte en Jos de Meyere], Centraal Museum, Hedendaagse Kunst, 38 p.
  • Voces intimae : 2 suites & 1 gedicht, Wouter Kotte ; [met 3 tek. van Fedde Weidema], De Schutting Pers (Hilversum, 1982), [24] p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.379E57CD-F75C-4BCC-868E-9AD37F63619B

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!