Van 27 maart t/m 5 april 2003 was in het Centraal Museum de expositie EXPLORE te zien, een project van het Fashion Institute Anhem. In EXPLORE gaven tien modeontwerpers hun visie op het zintuig 'tast'.

Blind Date
De expositie EXPLORE WAs een onderdeel van Blind Date, een Europees kunstproject op initiatief van de Università dell'Immagine in Milaan. In dit kunstproject gaven drie verschillende academies - het Fashion Institute Arnhem, Università dell'Immagine en Llotja (Barcelona) - ieder hun visie op het overkoepelende thema Touch. In EXPLORE kwam de interpretatie die het Fashion Institute Arnhem gaf aan Touch, aan bod.

Op de tast door een enorme hoeveelheid zand
Het concept en de artistieke leiding van EXPLORE lag bij Jeroen Teunissen, ontwerper en docent. Teunissen ging op zoek naar een metafoor voor zien in de duisternis, ofwel je weg zoeken zonder (ge)zicht. In zo'n situatie valt men terug op het tastzintuig, maar ook op het voorstellingsvermogen: men maakt een mentaal totaalbeeld op basis van verschillende stukjes informatie. De tastzin is een van de meest belangrijke maar meest genegeerde zintuigen van de mens. In EXPLORE was een grote ruimte met zandhopen in een archeologische setting te zien. In deze enorme hoeveelheid zand exposeerden tien ontwerpers. Sommige ontwerpen verdwenen voor een deel onder het zand, andere waren duidelijk zichtbaar. De bezoeker moest op onderzoek gaan (explore!) om de expositie te ervaren.

Tien modeontwerpers
Aan EXPLORE werkten tien modeontwerpers mee: Corné Gabriels, Geesche Arning, Bas Kosters, Jan Taminiau, Rianne Caminada, David van Cotthem, Mada van Gaans, Monique van Heist, Frido van der Weij en Faye Wilde. In een esthetische en culturele crossover kregen deze modeontwerpers de kans hun visie uit te dragen in de discipline beeldende kunst.

Onderdeel van Verleiding
Vanaf eind 2002 stond het Centraal Museum 5 maanden lang in het teken van 'De Verleiding'. De tentoonstelling 'EXPLORE' was te zien in het kader van dit thematisch programma.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2EEE4255-A000-4757-854E-B0F18C7BAB45

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!