"Laten we in deze tijd van grote gebeurtenissen niet peuterig denken. Het grote en sterke, dat Utrechts Dom en omgeving heeft, moet ook architectonisch weer bevrijd worden: niet ondoordacht, als door een bombardement, maar met levensmoed en gevoel voor stedebouwkundige details. De nu verborgen goede gedeelten kunnen dan weer architectonisch beleefd worden." (Gerrit Rietveld, 1955)

Dit citaat had als leidraad kunnen dienen voor de ideeënprijsvraag die in 1988 was uitgeschreven door de stichting Onderzoek Herinrichting Domplein Utrecht. Opdracht was om voor het Dompleingebied een stedelijke verblijfsruimte te creëren, met behoud van de bebouwing aan het Domplein. In totaal werden 77 inzendingen ontvangen. Die van landschapsarchitect Paul Achterberg en de stedenbouwkundigen Jaap van den Bout en Stefan Gall werd beloond met de eerste prijs.

Van 19 december 1988 tot en met 22 januari 1989 waren de prijswinnende ontwerpen en enkele andere inzendingen te zien in het Centraal Museum.

Documentation

  • Domplein - stadsplein : juryrapport ideeënprijsvraag ruimtelijke herstructurering en herinrichting Domplein Utrecht, Stichting Onderzoek Herinrichting Domplein Utrecht (Utrecht, 1988) (65 p.)
  • Ideeënprijsvraag : Domplein Utrecht, Stichting Onderzoek Herinrichting Domplein Utrecht (Utrecht, [+/-1988]) (18 p.)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!