Paul Beckman (1946), Daan van Golden (1936), Charlie van Rest (1949), Joop Schafthuizen (1948) zijn goede vrienden van elkaar, en vormen ook een 'artistiek milieu'. Hoewel een gezamenlijk programma ontbreekt, is de gedeelde interesse in het hergebruik van beeldmateriaal onmiskenbaar, constateerde Jan van Adrichem, indertijd stadsconservator van het Museum Boymans-van Beuningen en initiator van de tentoonstelling "Compositie met rozen". Deze expositie werd van 14 juli tot en met 27 augustus 1989 gehouden in het Centraal Museum.

Bij Van Goldem, Beckman, Schafthuizen en Van Rest wordt de werkelijkheid behoedzaam misleid: bestaande beelden ondergaan fotografische en schilderkunstige reproductieve bewerkingen of worden in collages geconfronteerd met beelden uit andere contexten. Op die manier werkend kunnen zij een artistieke uitspraak doen over de dubbelzinnige relaties tussen de realiteit van het kunstwerk en de alledaagse werkelijkheid. Daarbij gaat het bij hen niet zo zeer om de presentatie van het kunstwerk als zelfstandig object, maar om een presentatie in relatie tot de omgeving. De vier kunstenaars hebben dan ook meegewerkt aan de inrichting van de tentoonstelling.

De titel van de presentatie was ontleend aan een werk van Daan van Golden uit 1964.

Bruiklenen waren afkomstig van het Museum Boymans-van Beuningen en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. De tentoonstelling was ook te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Documentation

  • Compositie met rozen : processen van beeldvorming in het werk van Paul Beckman, Daan van Golden, Charlie van Rest, Joop Schafthuizen = Compostion with roses : image-creation processes in the work of Paul Beckman, Daan van Golden, Charlie van Rest, Joop Schafthuizen, red. cat. Jan van Adrichem, Museum Boymans-van Beuningen (Rotterdam, 1989), 72 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DC37F9C5-5219-47D5-BB33-0F4FB19DD13A

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!