Op 30 november 2003 startte in het Centraal Museum een tentoonstelling met werk van de Utrechtse couturier Carl van Gorcom (1945 - 2002). Met de tentoonstelling, die tot en met 1 februari 2004 was te zien, bracht het Centraal Museum een hommage aan zijn werk.

Hommage
De Utrechtse couturier Carl van Gorcom leidde van 1968 tot 1992 een couturehuis in Utrecht. Zijn ontwerpen waren echter tot ver buiten de Utrechtse grenzen bekend en geliefd. Actrice Gerrie van der Kleij en zangeres Astrid Nijgh behoorden tot zijn klantenkring. Van Gorcom presenteerde zijn modeshows vaak in de Utrechtse Stadschouwburg, maar ook in zijn eigen atelier die poederkleurig was geschilderd.
Op twee catwalks stond een reeks ontwerpen opgesteld in de volgorde die Van Gorcom ook in zijn shows hanteerde. De presentatie startte met eenvoudige japonnen, vervolgens waren tailleurs en cocktailjurken te zien, om aan het eind bij de avondgala te eindigen. Aan het eind van de twee catwalks met creaties was een selectie tekeningen van Fred van der Laken te zien met ontwerpen van Carl van Gorcom. Deze tekeningen fungeerden oorspronkelijk als documentatiemap bij de shows en bestellingen.

Twintig outfits
Elders was een selectie van twintig outfits getoond, die representatief zijn voor Van Gorcoms oeuvre. Zijn ontwerpen vallen op door het technisch vernuft, fraai gebruik van stoffen en buitengewoon vakmanschap. Daarnaast geven de verschillende creaties een mooi beeld van de mode van de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw. De basis voor deze tentoonstelling bestond uit stukken die Carl van Gorcom in 2002 aan het Centraal Museum schonk. Ook waren stukken uit privégarderobes in bruikleen gegeven.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1913ECB3-4E5E-4597-B057-DECF3029D2F7

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!