In het Centraal Museum was de tentoonstelling ‘Benno op de tast’ te zien, waarin de privécollectie moderne textiele kunst van Benno Premsela (1920-1997) centraal stond. De bijzondere collectie toonde Premsela’s passie voor het materiaal textiel met kunstwerken die als inspiratie dienden voor zijn eigen werk. Nog niet eerder werden al deze objecten naast elkaar getoond. De tentoonstelling was tot en met 25 mei 2008 te zien in de Stallen van het museum.

‘Benno op de tast’
Benno Premsela legde tijdens zijn leven een indrukwekkende collectie textiele kunst aan, die na zijn dood aan het Centraal Museum werd geschonken. De verzameling diende niet alleen als inspiratiebron voor hemzelf; door hun werk aan te kopen wilde hij ook kunstenaars stimuleren.
Premsela’s collectie is een belangrijk verzameldocument, en biedt tevens een goed overzicht van de ontwikkelingen in de textiele kunst van de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. Hij begon met verzamelen in de jaren 60, in een tijd dat er een emancipatiebeweging plaatsvond in de textiele beeldende kunst. In de jaren 70 en 80 ontworstelde autonome textiele kunst zich langzaam van haar handwerkimago met werk van onder anderen Herman Scholten, Anna en Loes van der Horst. De collectie bestaat uit 90 werken van 45 kunstenaars, onder wie veel Nederlanders, maar ook internationale kunstenaars als Sheila Hicks, Claire Zeisler en Junichi Arai.
‘Benno op de tast’ weerspiegelde de visie van Benno Premsela op textiel en op beeldende kunst en vormgeving in het algemeen. Daarnaast gaf de tentoonstelling een beeld van Premsela’s inspiratiebronnen en zijn manier van verzamelen.

Benno Premsela
Benno Premsela is, als vormgever, adviseur en organisator, voor veel mensen nog steeds een bron van inspiratie. Hij vervulde talloze functies in de wereld van kunst en cultuur, was een belangrijke voorman van de Nederlandse homobeweging, stelde als humanist de mens in de samenleving centraal en was een goed netwerker, die personen, instellingen en disciplines met elkaar verbond. Hieruit blijkt Premsela’s grote bijdrage aan de modernisering van het naoorlogse Nederland.

Rondom Premsela
Naast de tentoonstelling in het Centraal Museum was er de tentoonstelling 'Show Yourself' van Premsela’s persoonlijke archief in het Stadsarchief in Amsterdam en organiseerde IHLIA in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de tentoonstelling ‘Benno Premsela, voorvechter van homo-emancipatie’. Tevens verschenen er twee publicaties en organiseerd IHLIA op 27 februari 2008 een debat in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De verschillende projecten, die in dezelfde periode starten, sluiten op elkaar aan en laten diverse facetten van Premsela aan nieuwe generaties zien. Voor het eerst werd op brede, landelijke wijze aandacht besteed aan Benno Premsela.

Designer

Lies Ros

Documentation

  • Benno op de tast : collectie moderne textiele kunst : verzameling en inspiratiebron van Benno Premsela, samenst. en teksten Noor Mertens ; [tekst openingsrede Friso Broeksma], Centraal Museum (Utrecht, 2008), 78 p.
  • Niet jammeren, maar vechten : Benno Premsela (1920-1997), Jeroen Jutte, (De Volkskrant, 14 februari 2008), 12 -13

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.FCA0B985-8C8F-4194-B3AB-9E3603C7CDC1

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!