Zika Ascher (1910-1992) was een Tsjechische kunstenaar die in 1939 naar Engeland vluchtte en daar een textielzaak opzette. Gedurende de Tweede Wereldoorlog vroeg hij kunstenaars als Henri Matisse en Henry Moore, en later ook Lucien Freud, Alexander Calder, Feliks Topolski en vele anderen, ontwerpen te maken voor gordijnen en ander textiel.

Een deel van de aldus ontstane verzameling "squares and panels" werd in 1949 tentoongesteld in het Centraal Museum. De expositie werd aangevuld met een collectie Leerdams glaswerk.

Zowel van de tentoonstelling als van de aankondiging buiten zijn foto's bewaard gebleven. Bij de bezoekersinformatie is te lezen dat de toegangsprijs '20 ct' is (te vergelijken met 80 eurocent nu). Verder een bordje met 'geen fietsen in het gebouw'.

Op 17 juni 1949 werden koningin Juliana en prins Bernhard in feestjubel ontvangen in Utrecht. Na een ware triomftocht door de stad bereikte men het Centraal Museum, niet voor een bezoekje aan de tentoonstelling, maar voor het gebruiken van het noenmaal, tezamen met een groot aantal provinciale en stedelijke autoriteiten.

bron alternatieve titel: persdocumentatie CMU

Documentation

  • Beauty in Simplicity: Ascher Squares and Ascher Panels, Centraal Museum (Utrecht, 1949), informatieblad

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.2E157044-675B-459A-B1D9-8CA1AEA3DC6F

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!