Rietveld als leerling en leraar

In Expo 6 wordt een regelmatig wisselende selectie tekeningen, foto’s en documenten uit het Rietveld Schröder Archief gepresenteerd. De huidige selectie geeft een kijkje in zowel het leerproces van Gerrit Rietveld als in zijn rol als leraar.

Rietveld werd op 12jarige leeftijd leerling in de werkplaats van zijn vader. Vier jaar later, vanaf 1904, volgde hij avondlessen bij ‘Het Kunstindustrieel Onderwijs der Vereeniging Het Utrechtsch Museum van Kunstnijverheid te Utrecht” en, belangrijker nog, bij de architect Klaarhamer. Overdag was hij in de leer als tekenaar bij de juwelier C.J.A. Begeer.

Veertig jaar later was Rietveld zelf docent. Eerst aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, daarna in Arnhem en in de jaren vijftig ook in Den Haag.

Voor de Tweede Wereldoorlog was Rietveld actief in de (inter)nationale architectuurwereld. Na de oorlog liepen de opdrachten aanvankelijk terug en moest Rietveld in loondienst gaan werken, bij het bureau Van Tijen en Maaskant in Rotterdam. In de jaren vijftig steeg Rietvelds aanzien en zijn architectenpraktijk groeide navenant. In de jaren zestig richtte hij zelf een bureau op: de Maatschap Rietveld, Van Dillen en Van Tricht.

Zoon Jan Rietveld werd ook architect en zijn vader hielp hem daarbij. In het werk van Jan kan men de invloed van Rietveld duidelijk zien.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.417BBA9B-9576-41C9-9D63-FF84E5075298

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!