Op de tentoonstelling 'Abstrakte kunst uit eigen bezit', in 1975 in het Centraal Museum, werd voor de eerste keer op uitgebreide wijze aandacht besteed aan het werk dat het museum in de periode 1970-1975 had aangekocht. "Hedendaagse abstrakte kunst wordt aangekocht als er een duidelijke samenhang te zien is met de in de kollektie goed vertegenwoordig[d]e beginperiode van die kunst. Zo lopen er lijnen van het werk van de leden van de stijlgroep (van Doesburg o.a.) naar vertegenwoordigers van de systematiese en konstruktivistiese kunst als bijv. Struycken, von Graevenitz en Carel Visser; de niet geometriese (lyriese) abstraktie (van Deene, Bendien) vindt via het werken van de informelen (nul) als Armando en Schoonhoven een voortxzetting in het werk van Rajlich en Van Koningsbruggen. Door deze ontwikkelingslijnen te volgen probeert het Centraal Museum o.a. op dit gebied een konsistente verzameling op te bouwen." (uit de tentoonstellingscatalogus)

De geboortejaren van de tentoongestelde kunstenaars liepen van 1876 (Jacoba van Heemskerk, overleden in 1923) tot en met 1948 (Rob van Koningsbruggen).

Documentation

  • Abstrakte kunst uit eigen bezit, Centraal Museum (Utrecht, 1975), [...] p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.782D85CB-BE22-40BA-B8AD-930EA24093F8

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!