In de periode 1978-1991 heeft de afdeling Mode van het Centraal Museum achttien maal haar aanwinsten getoond. Aanleiding voor deze presentaties was de verwerving van een “vierkante” jurk van Mariëlle Bolier in 1978. Als losse objecten, geplaatst in de tijd waarin ze ontstonden, gaven ze een goed beeld van de stand van zaken in de haute couture.Tezamen gaven de aanwinsten een beeld van de veranderingen in het mode in nog geen vijftien jaar.

Oilily begon als een commercieel succesvol en spraakmakend kinderkledingmerk. Een tijdlang zijn ook voor volwassen vrouwen ontwerpen gemaakt, en wel door Nico Verhey (1950). Deze collectie kende minder succes, de bijbehorende accessoires en parfumlijnen daarentegen wel. Later werd Verhey door Frank Govers in de Groene Amsterdammer getypeerd als "een schat die helaas een beetje pech heeft gehad". In 1985 verwierf het Centraal Museum een set bestaande uit blouson, rok, sjerp en mantel.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.AE87094C-17D7-48EA-8D14-EB86CEC56AF6

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!