Laatste van een serie presentaties in de periode 1978-1991. Achttien maal heeft de afdeling Mode van het Centraal Museum haar aanwinsten getoond. Aanleiding was de verwerving van een “vierkante” jurk van Mariëlle Bolier in 1978. Als losse objecten, geplaatst in de tijd waarin ze ontstonden, gaven ze een goed beeld van de stand van zaken in de haute couture.Tezamen gaven de aanwinsten een beeld van de veranderingen in het mode in nog geen vijftien jaar.

Martin Margiela (1957) is een Belgisch modeontwerper. Nadat hij in 1980 was afgestudeerd, werkte hij vijf jaar als freelance ontwerper, daarna twee jaar voor Jean-Paul Gaultier. Vervolgens richtte hij Maison Martin Margiela op, met twee vestigingen in Parijs. In 2009 trok hij zich uit de onderneming terug.

Van hem was een mantel en een set bestaande uit overgooier, hes, blouse en col aangekocht met subsidie van het toenmalige ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. De Haagse boutique Swagger schonk een hangertje in de vorm van een zonnewijzer; wie het ontworpen heeft, is tot op de dag van vandaag onbekend.