De tentoonstelling met de weidse titel "20 eeuwen Utrecht" was onder moeilijke omstandigheden tot stand gekomen. De meeste kunstschatten van het Centraal Museum waren elders in veiligheid gebracht, en het transport van elders stuitte op "onoverkomelijke moeilijkheden", aldus de directrice in het voorwoord op de tentoonstellingscatalogus. Daarom werden uit eigen middelen en uit bereikbaar bezit vooral veel kaarten, foto's, prenten, maquettes, charters, zegels en andere voorwerpen en enkele schilderijen gebruikt om de geschiedenis van Utrecht te illustreren. Ter toelichting was een uitvoerig verhaal voor de catalogus geschreven. In het exemplaar dat in de museumbibliotheek bewaard wordt, staan aangekruist de schilderijen die voor de tentoonstelling waren geselecteerd, maar die uiteindelijk niet getoond konden worden. Ook die potloodkruisjes laten zien hoe ingewikkeld het was om in oorlogstijd het museum draaiende te houden.

De tentoonstelling bleek een groot succes: ze trok na twee weken al de duizendste bezoeker; in totaal zouden het er bijna 13.000 worden.

Documentation

  • 20 eeuwen Utrecht, voorw. C.H. de Jonge, Centraal Museum (Utrecht, 1943), 15 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.C99E4170-8958-4272-BA12-E1DE3A5369D8

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!