collectiepresentatie naar aanleiding van Rob van Scheers' boek 'De Kleine Parade. Een verborgen geschiedenis van Utrecht'

De hoogbegaafde cynicus Erich Wichman (1890-1929) stond vanaf 14 maart 2008 centraal in een kortlopende presentatie in het Centraal Museum. Hoewel de nadruk lag op Wichmans literaire werk, liet de presentatie uiteenlopende werken zien: van litho's met spitsvondige onderschriften tot abstracte schilderijen en van sobere bronzen sculpturen tot politieke pamfletten.

Legendarische excentriekeling
Wichmans excentrieke persoonlijkheid heeft hem tot een legende gemaakt. Hij kleedde zich als dandy, verheerlijkte alcoholisme als levensstijl en schopte tegen alles en iedereen aan. Vooral zijn geboortestad Utrecht, melkdrinkers en allerlei vormen van burgerlijkheid moesten het ontgelden. Door zijn sympathie voor het fascisme van Mussolini raakte hij na de Tweede Wereldoorlog echter omstreden.

Oeuvre
In de 38 jaar van zijn bestaan heeft Wichman een veelzijdig - zowel beeldend, als literair - oeuvre opgebouwd. Hij was een multitalent. Als schrijver verkondigde hij graag en veelvuldig zijn mening in vooral spottende geschriften. Als avant-gardist droeg hij bij aan de opkomst van de abstracte kunst in Nederland. Zo tastbaar en overdreven als zijn woorden waren, zo abstract en minimaal waren zijn afbeeldingen. Daarbij was het masker een thema dat hem fascineerde en dat telkens in zijn werk terugkeert.

Standpunten
De tentoonstelling ‘Standpunten. Anders kijken naar de collectie moderne kunst.’ toonde ook werk van Wichman, evenals de schilderijen van Koch en Moesman. Al deze werken waren sinds lange tijd weer te zien.

Audiotour
De presentatie van het werk van Wichman is gemaakt naar aanleiding van Rob van Scheers' boek De Kleine Parade. Een verborgen geschiedenis van Utrecht, waarin een hoofdstuk is gewijd aan Erich Wichman.
Naast het werk van Wichman hebben ook andere topstukken uit de collectie van het museum een plaats gekregen in De Kleine Parade.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.A4A57073-D2A9-4E68-B201-2BEB8A5B6801

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!