De tentoonstelling "Beelden uit een Bisschopsstad" was de dertigste in het kader van 'Beelden in Nederland', een landelijke manifestatie rond het thema beeldhouwkunst in Nederland van de middeleeuwen tot heden. Deze manifestatie vond in 1994 plaats.

Aan de hand van meer dan 90, voor het merendeel speciaal voor deze gelegenheid gerestaureerde stukken uit de eigen collectie van het Centraal Museum werd een overzicht gegeven van de bloei van de beeldhouwkunst en de rijke productie daarvan in Utrecht in de periode 1350-1580. Een beeldenroute door het museum leidde langs vrijstaande stenen en houten heiligenbeelden en retabelfragmenten, maar ook langs gebeeldhouwde epitafen, votiefreliëfs, schoorsteenfriezen en in massaproductie vervaardigde pijpaarden beeldjes en reliëfs. Veel van dit materiaal is gevonden bij opgravingen in de Utrechtse binnenstad.

Gastconservator was Jan Klinckaert, indertijd werkzaam bij het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, het expertisecentrum voor religieus erfgoed in Vlaanderen en Brussel.

De conservering van de steensculpturen werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het toenmalige ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, in het kader van het Deltaplan voor het behoud van museale collecties in Nederland (1991-1996).

Documentation

  • Beelden uit een bisschopsstad : Utrechtse beeldhouwkunst uit de middeleeuwen en de renaissance, tekst en samenst. J.W. Klinckaert, Centraal Museum (Utrecht, 1994), [8] p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.01D44D40-7217-4B98-8642-CA3038A5CB3A

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!