In 1956 kon het Centraal Museum 50 werken tonen, die alle afkomstig waren van universiteitsmusea in de Verenigde Staten. Indertijd waren er al zo'n 100 musea die een eigen collectie hadden opgebouwd. S. Laine Faison schreef in de inleiding bij de catalogus: "Afbeeldingen en diapositieven zijn nuttige hulpmiddelen die op ruime schaal worden verbreid. Als grondslag voor het onderricht in de kunstgeschiedenis evenaart echter niets de beschikking over originelen." De verzamelingen van musea in de grote steden waren voor de meeste colleges - die juist in kleine provinciesteden zijn gevestigd - vaak moeilijk bereikbaar. Vandaar dat veel colleges een eigen 'college art museum' hebben opgericht.

De tentoonstelling die Utrecht aandeed, bracht een keuze uit het bezit van 23 musea, met werken van Antonio Canova, Gerard van Honthorst, Jan van Scorel, Abraham Bloemaert, Eugène Delacroix, Edgar Degas, George Seurat, Jean Arp, Alexander Calder, Paul Klee, Oscar Kokoschka en anderen.

Met bijzondere voldoening werd in de inleiding vermeld dat ook het doek van Hendrik ter Brugghen (1588-1629) met de heilige Sebastiaan te zien was, een bruikleen van Oberlin College: het kon weer in de geboortestad van de schilder bewonderd worden. Een wat pesterige opmerking. In 1952 stuurde een kunsthandel in Nice een brief aan de directrice van het Centraal Museum. Daarin werd het schilderij aangeboden voor 6.000 gulden (2.700 euro). De prijs was zo laag, omdat het nog niet duidelijk was of het om een echte Ter Brugghen ging.

De brief was geadresseerd "Au conservateur de musee d’Utrecht". Een postbode met een wat zwak ontwikkelde talenknobbel bezorgde hem bij het Utrechts Conservatorium waar de brief zes weken bleef liggen. Nadat de post uiteindelijk op de goede plek was terechtgekomen, had de directrice nog twee weken nodig om een antwoord te schrijven. Maar inmiddels had de kunsthandel het schilderij al aan het Oberlin College verkocht. Voor veel meer dan die 6.000 gulden, want inmiddels was vast komen te staan dat Ter Brugghen het doek werkelijk had geschilderd.

Documentatie

  • Meesterwerken uit Amerika : universiteitsmusea, [inl. S. Lane Faison], Centraal Museum (Utrecht, 1956), [36] p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.3203B351-A510-4C29-9474-58472B79E5FA

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!