Beeldhouwer Renze Hettema (1927-2008) maakte vanuit zijn katholieke achtergrond enkele beelden met bijbelse thema's, zoals Jacob en de engel, te zien in het beeldenpark in Zwijndracht, de Pieta, de gestorven Jezus met zijn moeder Maria, in de Nicolaaskerk in Amsterdam, en Johannes de Doper die in het bezit is van het Centraal Museum. Het beeld werd in de periode 1957-1960 gemaakt: drie jaar van bezinning en een eerste vorm geven, het idee laten bezinken, weer proberen, kijken, denken en vormen. Op die manier probeerde Hettema een nieuwe en eigentijdse gestalte te geven aan een onderwerp dat in de loop der eeuwen heel vaak en in alle mogelijke variaties was uitgevoerd.

Hettema wilde Johannes de Doper niet afbeelden als 'roepende in de woestijn' of de 'wegbereider van Jezus' (“Maak de weg van de Heer gereed, maak recht zijn paden.”), en ook niet met de attributen (met name het lam) waarmee Johannes in de christelijke kunst vaak is afgebeeld. De kunstenaar had de bedoeling om een algemene bijbels-geïnspireerde indruk van Johannes vast te leggen. Dat het een afbeelding van de profeet is, is te zien aan de kruisstaf die het beeld draagt, en uit de vrij grote in elkaar overlopende vlakken die, ondanks alles, gemakkelijk herkend kunnen worden als de ruwe mantel van kameelhaar die Johannes droeg (Mattheus 3:4).

Het beeld werd in 1962 door het Centraal Museum aangekocht. In mei 1968 was het kunstwerk van de maand.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand mei 1968, Centraal Museum (Utrecht, 1968)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.310F3FBB-192E-4A6D-9684-815D6D9F95A1

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!