In 1973 nam de Stichting Beeldende Vorming contact op met het Centraal Museum met de vraag of het mogelijk was gezamenlijk een tentoonstelling tot stand te brengen, die specifiek gericht zou zijn op leerlingen van middelbare scholen. Besloten werd om voor dit museumproject het leven in de late middeleeuwen als onderwerp te nemen. Daarbij werd ervoor gekozen om tonen hoe een laat-middeleeuws woonhuis er rond 1500 uitgezien zou kunnen hebben, zowel wat betreft interieur als exterieur.

Hoewel in het algemeen vooral voorwerpen uit de rijkere interieurs bewaard zijn gebleven, kon aan de hand van een groot aantal gebruiksvoorwerpen ook een beeld gevormd worden van het dagelijkse leven van de minder rijkbedeelden. Naast meubilair ging het om huishoudelijke voorwerpen, tafelgerei, verlichting en muziekinstrumenten. Een deel van deze spullen werd getoond in de zogeheten gotische kamer van het museum.

Verder waren dakpannen, sleutels, vloertegels en bouwgereedschap te zien. Om een indruk te geven van de pracht en praal waarmee sommige interieurs waren ingericht, werden ook schilderijen, wandtapijten en sculpturen tentoongesteld. Het geheel werd aangevuld met schilderijen en tekeningen van stadsgezichten. De tentoonstelling was van februari tot en met mei 1974 te zien.

De Stichting Beeldende Vorming ging later op in het LOKV (Landelijk Ondersteuningsinstituut Kunstzinnige Vorming) dat in 2001 is opgeheven. De rechtsopvolger is het Cultuurnetwerk Nederland, expertisecentrum voor cultuureducatie.

Documentatie

  • Het leven in de late Middeleeuwen, [voorw. Adeline M. Janssens], Centraal Museum, (Utrecht), 23 p.
  • Utrecht als Middeleeuwse stad : Leven in de late Middeleeuwen, tekst Olga N. Keuzenkamp-Roovers, Stichting Beeldende Vorming (Utrecht, [1974]), 62 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.E7B0F4BB-8107-41B0-B684-034F41B8FDEA

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!