In 1925 gaf de collectioneur J.J.M. Chabot 41 schilderijen in bruikleen aan het Centraal Museum. Het ging om stukken van 17e-eeuwse meesters, waaronder een van de vroegst bekende werken van Rembrandt. Een ander deel van Chabots verzameling kwam terecht in het Rijksmuseum.

In april 1925 werd de gemeenteraad geïnformeerd over het in bruikleen afstaan van de schilderijen; de mededeling werd met applaus ontvangen. Voor de verzameling werd een afzonderlijke zaal ingericht.

Chabot had een jaar eerder al geld beschikbaar gesteld aan het museum, tezamen met W. van Beuningen uit Utrecht, R.J.A.F. Dreesmann uit Zeist en jhr. G.F. van Tets, eveneens uit Zeist. Met de donatie van fl 10.000 (in 2014 te vergelijken met 72.000 euro) kon een ingrijpende wijziging van de indeling van het museum gerealiseerd worden.

Jean Chabot (1857-1944) was een 'koopman' en verzamelde kunst. Willem van Beuningen was een Utrechtse filantroop en neef van de Rotterdamse reder en kunstverzamelaar D.G. van Beuningen, Reinhard Dreesmann was directeur van het Utrechtse filiaal van warenhuis V&D en Gerard van Tets was directeur van de N.V. 'Schaerweyderbosschen' te Zeist en wethouder aldaar.

In 1929 liepen vier schilderijen uit de Chabot-collectie, samen met acht werken van het museum, schade op, toen te laat werd geconstateerd dat de luchtvochtigheid sterk gedaald was.

In 1942 werden alle bruiklenen opgevraagd om ter verkoop op de kunstmarkt te worden aangeboden. Een deel van de collectie werd op 1 september 1942 bij het Haagse veilinghuis Van Marle en Bignell geveild. Hoogtepunt, ook voor de pers, was de veiling van Rembrandts Clementie van Titus, die voor 300.000 gulden van eigenaar verwisselde. Dat is in 2014 qua koopkracht te vergelijken met ruim 1,9 miljoen euro. Aangenomen mag worden dat de bewuste schilderijen vrijwillig door de niet-joodse Chabot zijn verkocht. Bron: www.herkomstgezocht.nl

De volgende schilderijen die in de catalogus van het Centraal Museum voorkomen, hebben ooit deel uitgemaakt van de collectie Chabot: Slapende Mars (Hendrick ter Brugghen), Granida en Daifilo (Gerard van Honthorst), Stilleven met vruchten en kreeft (Michiel Simons), Drie triktrakspelers (Hendrick ter Brugghen), Bloemstuk met twee hagedissen (Roelant Saverij), Berglandschap met rivier (Herman Saftleven), Stilleven met dode vogels (Melchior d'Hondecoeter), Voorstelling uit het "Spaens Heydinnetje" (Paulus Bor) en Landschap met de rust op de vlucht naar Egypte (Abraham Bloemaert).

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.D509F5C0-24D5-44FD-8876-85C3A9F9DABB

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!