Een Romeins beeldje, in de 19e eeuw in Vechten gevonden, was het kunstwerk van de maand december 1971. Het komt uit de 2e eeuw na Chr. en is van witte pijpaarde gemaakt, met behulp van twee afzonderlijke vormen voor de voor- en de achterkant. Beide helften werden vóór het bakken samengevoegd, een vormnaad is nog duidelijk te zien. Sporen van de oorspronkelijke beschildering zijn nog aanwezig.

Het beeldje van 15 cm hoog stelt een dwerg voor: hij heeft een groot hoofd, met grote, bolle ogen en dikke lippen. Hij is kaal; het korte lichaam heeft te kleine armen en benen, de rug is wat krom. Hij is gekleed in een onderkleed, de tunica, waarover hij een zware wollen mantel met een capuchon draagt, de cucullus. Hij houdt een open boekrol vast, wat doet vermoeden dat hij een leesslaaf was, die zijn meester bijvoorbeeld bij de maaltijd moest voorlezen.

De lezende dwerg is ook bekend als metgezel van Aesculapius, de god van de geneeskunst. Hij geeft een heilzame slaap aan zieken.

In het hoofdje van het beeldje zit een steentje, zodat het waarschijnlijk als rammelaar is gebruikt.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentation

  • Kunstwerk van de maand december 1971, Centraal Museum (Utrecht, 1971)

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.FAE95D2F-A00A-4FF4-AE90-A46CBBC48FE5

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!