De tentoonstelling Rietvelds Universum liet zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Hij realiseerde meer dan honderd gebouwen en vele meubelen.

Het Centraal Museum plaatst Rietvelds werk in een brede context. Door de persoon en zijn manier van werken centraal te stellen en te vergelijken met beroemde tijdgenoten als Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe komt het creatieve genie van Rietveld in een nieuw licht te staan en wordt er een beeld gegeven van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design. De tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut.
Centraal stond Gerrit Rietvelds experimentele manier van werken. Zo was zijn zoektocht naar een stoel uit-één-stuk te volgen, waaruit de zigzagstoel is ontstaan. Door het werk van Rietveld naast dat van tijdgenoten te plaatsen wordt duidelijk dat hij als architect en vormgever soms zelfs radicaler was dan collega’s als Mies van der Rohe en Le Corbusier. Ook blijkt dat op cruciale momenten kunstenaars als Van der Leck, en Van Doesburg een beslissende invloed hebben gehad op zijn werk. Op zijn beurt heeft Rietvelds werk een belangrijke wending gegeven aan de ontwikkeling van architecten en vormgevers zoals Breuer en Aalto.

Tijdens de tentoonstelling konden bezoekers zelf miniatuurmeubels maken. Rondom de tentoonstelling en de werkplaats werd een programma georganiseerd met rondleidingen, workshops, een kijkboekje voor kinderen en een kijkwijzer voor havo- en vwo-leerlingen.

Vormgever

Kinkorn

Documentatie

  • Bevrijdende ruimte : Rietvelds Universum, Jacqueline Knudsen, (ArchitectuurNL, 65, 9, 2010), 10 - 11
  • Gerrit Rietveld, Ida van Zijl, Phaidon (London, 2010), 240 p.
  • Gerrit Rietveld, Ida van Zijl, Phaidon (Londen, 2010), 240 p.

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.178FF03A-268A-41C0-8983-4877A9A1C0C9

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!