Anna Zomer (1899-1970) begon haar artistieke loopbaan, toen ze 55 was en 'huishoudster', en geïnspireerd werd door een buurman die landschappen schilderde. Ze behoort tot de "naieven", kunstenaars die vaak op oudere leeftijd beginnen te schilderen en in de kunstwereld een aparte plaats innemen. Van Anna Zomer was een afbeelding van een boerderij nabij Rhijnauwen het kunstwerk van de maand 1970. Ter toelichting werd onder meer geschreven: "De ongekunsteldheid en de kinderlijke eenvoud waarmee de voorstelling wordt gebracht, staat onafhankelijk van scholen, vooropgezette ideeën, geestelijke of kulturele overwegingen, kunsttradities of -theorieën. Het ontbreken van perspectief, het tekenachtige van de schilderwijze, het foutieve in de anatomie, het onbeholpene in de weergave van de realiteit zijn enkele aspekten van deze "naïeve" kunst. Daarbij komt nog dat deze kunst getypeerd wordt door een ongemene eenvoud en oprechtheid, een bijzonder gevoel voor kleur en ritme en begrip voor het essentiële in de uitbeelding waardoor een merkwaardige directheid ontstaat."

Deze heiligverklaring van de naieve kunst werd afgesloten met "In onze hyperverfijnde, aan beschavingsmoeheid lijdende technocratische wereld met zijn op sensatie beluste kunstuitingen, nodigt het werk van Anna Zommer ons uit tot de herontdekking van het gewone, het alledaagse."

Anna Zomer overleed enkele maanden later, 71 jaar oud.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentatie

  • Kunstwerk van de maand april 1970, Centraal Museum (Utrecht, 1970)

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.128F91EC-5CAF-4E43-AF2D-7540A83B4754

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!