Een "landschap" van Jef Diederen (1920-2009) was het kunstwerk van de maand augustus 1968. In een tijd van overwegend abstracte, ofwel onderwerploze schilderkunst was soms moeilijk te bepalen wat het uitgangspunt van de schilder eigenlijk was. Ging het om abstracte conglomeraten van kleurvlekken en -strepen die niets willen voorstellen, of om een schilderij met een - vaak achteraf gegeven - titel die de indruk kan wekken dat een onderwerp uit de werkelijkheid is uitgebeeld. Want ook dan kan het voorbeeld waar de kunstenaar van uitgegaan is, zo drastisch tot hoofdzaken vereenvoudigd zijn, dat je het voorbeeld niet of nauwelijks herkent.

Jef Diederen heeft een reeks werken vervaardigd, die weliswaar hoogst abstract aandoen, maar waar steeds een landschap het resultaat was. Ook bij dit kunstwerk van de maand ging hij uit van een landschap dat overdekt wordt door het bewegend zwerk met wisselende wolkformaties, en waarbij de vertikale rij zwarte strepen die de bewegingloze benedenhelft verdelen, in werkelijkheid de palen zijn van een hek dat de velden scheidt.

Van augustus 1963 tot en met december 1972 werd elke maand speciale aandacht geschonken aan een object uit de collectie van het Centraal Museum.

Documentatie

  • Kunstwerk van de maand augustus 1968, Centraal Museum (Utrecht, 1968)

Collectie in deze tentoonstelling

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.95CFDA74-B9F4-48BA-96AF-1EA1185A3EC1

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!