In februari 1584 richtte de Utrechtse vroedschap in het koor van de Janskerk een stedelijke bibliotheek in. Het bezit bestond uit circa 600 banden met handschriften en gedrukte werken, afkomstig uit de voornaamste kloosterbibliotheken en de bibliotheek van het Janskapittel. De collectie werd een tiental jaar later uitgebreid door twee grote legaten, waardoor ze uitgroeide tot een breed en actueel georiënteerde boekerij. De oprichting in 1634 van de Illustre School, de rechtstreekse voorganger van de Universiteit, heeft ingrijpende gevolgen voor de verdere ontwikkeling van de bibliotheek die als Akademie- en later als Universiteitsbibliotheek een wetenschappelijke functie krijgt. Eerst in de loop van de 18e eeuw wordt de invloed van de hoogleraren van de Universiteit op collectievorming en bibliotheekorganisatie duidelijk merkbaar. Na de Franse tijd verhuist de verzameling van de Janskerk naar enkele zalen van het voormalige paleis van Lodewijk Napoleon aan de Drift.
bron: K. van der Horst e.a., Handschriften en Oude Drukken van de Utrechtse Universiteitsbiobliotheek (Utrecht 1984)

Het vierde eeuwfeest van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek was een geschikte aanleiding om de collecties handschriften en oude drukken, zoals die in de loop der eeuwen waren gegroeid, te beschrijven en een deel ervan te exposeren op een jubileumtentoonstelling. Die werd gehouden vanaf 17 februari 1984 en werd wegens groot succes verlengd tot 23 april 1984.

Documentation

  • Handschriften en oude drukken van de Utrechtse Universiteitsbibliotheek, teksten K. van der Horst ... [et al.], Universiteitsbibliotheek (Utrecht, 1984), 392 p.

Collection in this exhibition

  • No objects from the Centraal Museum collection were shown in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1BE1AEC4-401F-4A47-BE60-551AD512A346

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!