Tussen januari 1983 en mei 1987 exposeerden op gezette tijden zeven in Utrecht wonende kunstenaars schilderijen en tekeningen in het café van het Shaffytheater in Amsterdam. Ieder van hen maakte voor deze gelegenheid een kunstwerk van 4 bij 4 meter. De schilderijen en tekeningen hadden onderling geen binding wat inhoud of vorm betreft. Toch zijn ze in een bepaalde tijdsbestek en voor een bepaalde ruimte ontstaan. De kunstenaars waren allen tussen 1947 en 1957 geboren, zodat er van een generatie sprake kan zijn, meende Libuse Brozek, de toenmalige conservator moderne kunst van het Centraal Museum.

Op de tentoonstelling "Zeven maal vier x vier", van 12 februari tot 4 april 1988 in het Centraal Museum, waren van Judith Ten Bosch, CWM Dolk, Mariette Linders, Jacobien de Rooy en Roland Sohier de werken te zien, die daadwerkelijk voor het Shaffytheater waren gemaakt. Jan van Asbeck en Titus Nolte stelden een vrije reconstructie tentoon: de eerste had het oorspronkelijke schilderij niet meer, de tweede had rechtstreeks op de muur geschilderd, waarna zijn werk onder de witte muurverf was verdwenen.

In de catalogus van de tentoonstelling stelde auteur, curator en uitgever Alex de Vries al in de tweede alinea van zijn bijdrage nut en noodzaak van de expositie ter discussie. "Welke kunstenaars je ook bij elkaar zet, ze vormen nooit een groep. Niets rechtvaardigt een gezamenlijke presentatie. Het komt geen enkele kunstenaar in kwalitatieve zin ten goede." De enige overeenkomst tussen hen was dat ze allemaal op loopafstand van zijn huis woonden.

Treffend zijn de karakteristieken die De Vries aan de zeven kunstenaars meegeeft. Zo omschreef hij Jan van Asbeck als een zachtmoedige jongen, een hardvochtig schilder en nietsontziend kunstenaar. Judith Ten Bosch is een vriendelijke vrouw, een weerbarstig schilder en een veel te bescheiden kunstenaar. Titus Nolte is een moeilijke man, een makkelijk schilder en een universeel kunstenaar die onverzettelijk en bezeten dezelfde symbolen handhaaft, die almaar rijker worden.

De tentoonstelling werd aangevuld met voorbereidend werk en/of werk dat de exposanten maakten in de periode waarin ze met de opdrachten bezig waren.

Documentation

  • Zeven maal vier x vier, Alex de Vries, Centraal Museum (Utrecht, 1988), [S.p.]

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.B81980EB-620C-4C5F-9B9E-8C16D1152ED4

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!