MAN NEXT DOOR
Mixed-media installatie door Rob Hornstra over zijn buurman, de Utrechtse volksjongen Kid.
Kid was 42 toen hij overleed. Hij had een turbulent leven: hij mocht zijn zoontje niet meer zien, had een drugs- en alcoholprobleem en zwierf vaak rond op straat. In de jaren dat ze naast elkaar woonden in de Utrechtse wijk Ondiep bouwden fotograaf Rob Hornstra (1975) en volksjongen Kid een goede band op. Het project dat Hornstra van Kid maakte is te zien in het Centraal Museum. Hornstra wil met zijn foto’s niet alleen een inkijkje in het leven van een jongen uit een Utrechtse volksbuurt geven, ook onderzoekt hij de stigmatisering van volksbuurten. Door verschillende kanten van Kid te tonen in zijn foto’s roept hij de vraag op: hoe goed ken je de persoon die naast je woont nu echt?

Kid
Regelmatig veegde Kid de gemeenschappelijke portieken, zette vuilnisbakken aan straat en hield een oogje in het zeil als Hornstra in het buitenland was. Omdat Kid niet goed kon lezen, hielp de fotograaf met zijn post. Ook kwam Kid dagelijks de telefoon van Hornstra lenen, omdat hij geen beltegoed had. Soms was Kid niet thuis omdat hij een straf moest uitzitten.

Rob Hornstra: “Het laatste jaar voor zijn dood had ik minder contact met Kid. Hij zag er slecht uit en louche types namen regelmatig zijn huis over. Steeds vaker hing hij met zwervers en junks rond in de stad bedelend om een paar centen. Zijn dode lichaam dreef op een zomerse dag tussen twee bootjes in de Utrechtse gracht.”

Vooroordelen
Hornstra startte in 2005 met dit jarenlange fotoproject nadat hij in de wijk Ondiep kwam wonen. Hij vond zijn buren aardig, ging regelmatig op de thee en bouwde een band met ze op. Gaandeweg kwam Hornstra erachter dat zijn buren typerend waren voor de buurt waarin hij woonde. Het maakte hem niet alleen bewust van eigen vooroordelen, maar zette tevens aan tot dit project met als doel mensen na laten te denken over stigmatisering.

Bart Rutten, artistiek directeur, vertelt: "Het Centraal Museum verzamelt en presenteert beeldende kunst van Utrechtse kunstenaars, alsmede objecten die betekenisvol zijn voor de geschiedenis van Utrecht. Het project Man Next Door verbindt op een bijzondere manier beide werelden. Het is naast een gedurfde presentatie van één van de belangrijkste Utrechtse kunstenaars van zijn generatie, tevens een portret van een stadsbewoner die van betekenis is voor de stadsgeschiedenis."

Publicatie
Bij de tentoonstelling Man Next Door verschijnt een Engelstalige publicatie, die te koop is in de museumwinkel.
Man Next Door, prijs: € 38,50