Op 23 januari 1579 ondertekende een aantal Nederlandse gewesten een overeenkomst, waarin werd overeengekomen dat men zich gezamenlijk zou inzetten om de Spaanse overheersing in de Nederlanden te breken. Met deze Unie van Utrecht werden verder zaken geregeld op het gebied van onder meer defensie, belastingen en godsdienst; daarmee vormde de unie de grondslag voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden die enkele jaren later gevormd zou worden.

In 1979 werd in het Centraal Museum een grote herdenkingstentoonstelling gehouden. Onderdeel was een expositie van penningen die tussen 1559 en 1609 waren geslagen. In het begin van de jaren 70 van de 16e eeuw ontstonden zogeheten triumfpenningen, een soort herdenkingspenning. Ze werden op ruime schaal verspreid en fungeerden als propagandamiddel. Onderwerpen waren onder meer het vertrek van Alva uit de Nederlanden, het ontzet van Leiden, het calvinisme als pijler van Holland, Den Bosch van vreemd krijgsvolk verlost en de moord op Willem van Oranje. Ook werden algemenere thema's aan de orde gesteld, zoals een aansporing tot waakzaamheid (het is niet altijd zomer, bouwt alvast uw nesten) en een oproep om de druk der verhoogde belastingen geduldig te dragen (verdraag en volhard).

Documentatie

  • Politiek op penningen : de kogel door de Kerk? : herdenkingstentoonstelling Unie van Utrecht 1579-1979, [tekst F.A.M. Pietersen], Centraal Museum (Utrecht, 1979), 43 p.

Collectie in deze tentoonstelling

  • In deze tentoonstelling waren geen objecten uit de collectie van het Centraal Museum te zien

Duurzame url

Als u naar dit object wilt verwijzen gebruik dan de duurzame URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.1FDFCFBD-8987-455D-97C8-9F6AA5622AE6

Vragen?

Ziet u een fout? Of heeft u extra informatie over deze tentoonstelling? Laat het ons weten!