Tekeningen behoren tot de kwetsbaarste onderdelen van iedere museumcollectie. Door hun gevoeligheid voor licht is het bijna onmogelijk om tekeningen langere tijd, laat staan permanent te exposeren. Daarom gaf de afdeling Prenten en tekeningen van het Centraal Museum tijdens het jubileumjaar 1988 - het museum bestond toen 150 jaar - acte de présence met vier kleine tentoonstellingen. De collectie prenten en tekeningen bestaat, net als de verzameling oude schilderkunst, vooral uit werken van meesters die in Utrecht geboren of overleden zijn of die korte of langere tijd in deze stad hebben gewerkt. In een klein aantal gevallen blijkt de band met de stad uit de voorstelling, en komt de maker van elders.

Bij de derde tentoonstelling waren Italiaanse landschappen en stadsgezichten te zien van Noord-Nederlandse kunstenaars uit de 16de en 17de eeuw, zoals Herman Saftleven, Egidius Sadeler, Anthonius Waterloo en Jan Both. Daarnaast tekeningen van het strand bij Scheveningen, een zicht op de stad Utrecht, muurhuizen in Montfoort en kasteel Haamstede. De colour locale werd bepaald door twee tekeningen van Saftleven met 'Vervallen huizen aan de Weerdpoort' en 'Huizen in de buurt van de Tolsteegpoort'.

Documentation

  • Abraham Bloemaert. - Meesters van de 16de t/m de 18de eeuw. - Landschappen. - Meesters van de 18de t/m de 19de eeuw : informatieblad tekeningen, tekst Libuse Brozek, Centraal Museum (Utrecht, 1988), [4] p.
  • Centraal Museum Utrecht : 1838-1988, Centraal Museum (Utrecht, 1988), [20] p.

Collection in this exhibition

Persistent url

To refer to this object please use the following persistent URL: https://hdl.handle.net/21.12130/exhibit.DB7CD470-C439-43A3-8BA8-A3785BA32A87

Questions?

Do you have a remark or extra information on this exhibition? Please let us know!